Mecanizare psihică și blocarea creativității
E un trend de vreo 2 ani conceptul de wellbeing printre corporații care se străduiesc să ofere angajaților resurse noi și beneficii contractuale, cu scopul de a fideliza prezența lor și de a asigura contribuția acestora la afacere. Fiecare companie, mare/ mică caută soluții și implementează programe pentru a da angajaților opțiuni de a avea o viață și stare de bine, la locul de muncă cu efect extins și asupra vieții personale.
În ultimele luni din 2023 am avut mai multe contacte cu corporațiile pentru că aveam nevoie de ajutor din poziția de client. În unele ocazii, interacțiunea a fost plăcută, caldă, deci emoțională. În alte ocazii, a fost structurată, practică, deci pragmatică.
În alte ocazii contactul a fost unul mecanic, în care persoana îmi vorbea după un scenariu memorat și exersat atît de des, încît nu putea să-mi spună altceva decît învățase. Un alt exemplu este cînd, de ziua de naștere și mai apoi, de nume, am fost în biroul unei bănci pentru a procese niște investiții. La final, persoana care m-a ajutat prietenos mi-a răspuns la mulțumesc ”cu drag”, dar nicicînd pe parcusul discuției noastre cu cartea mea de identitate în fața ei nu a sesizat coincidența de dată calendaristică. Persoana prietenoasă, cu contact vizual, dar absentă emoțional și pe modul mecanic.
Mi s-a spus că, pentru pozițiile de front office și entry levels e foarte greu să securizezi personalul, căci retenția e greu de întreținut. Oamenii tineri își schimbă foarte des slujba. Apare astfel întrebarea despre cum ne alegem o cale profesională, un domeniu și cît de mult suntem interesați să ne specializăm pe acest domeniu. Dublată de întrebarea cum contribuie organizația la astfel de dinamici pe piața forței de muncă.
Mi s-a mai spus că e greu să găsești oameni care să îndeplinească un rol anume și doar pe acela. Pe de altă parte există această preocupare a firmelor de a ”dezvolta” abilitățile oamenilor din echipă, deși unii nici nu vor, nici nu pot face mai mult decît acel ”ceva” unde chiar sunt foarte buni. Totuși există acest îndemn interior de a cere mai mult de la noi și de a face mai mult, căci e parte din procesul nostru interior, însă nu întotdeauna are legătură cu viața profesională, căci mulți oameni își descoperă pasiuni și înclinații pe care le aplică în viața personală.
În toate aceste situații este vorba despre o distorsionare a percepției despre eficiență și eficacitate, individualitate și apartenență la grup (organizațional sau social).
În perioada în care crește foarte mult sistematizarea și folosirea IA în toate domeniile, ceea ce se poate pierde este chiar contactul fiecărui om cu el însuși. Cu cine și cum e conectat la faptele și evenimentele din realitatea vieții de zi cu zi. Această subtilă înțelegere a cine suntem și conexiunea minte – corp – spirit ne permit să ne adaptăm mai bine la viață și să trăim mai mult în armonia natură – tehnologie. Pînă la urmă acesta este motivul pentru care IA preia o serie de activități lăsînd loc creativității, care nu se rezumă doar la artă și cultură, făcînd spațiu omului în rețeaua de interacțiuni cu ceilalți oameni.
Închei prin a vă dărui o altă metaforă: la sala de sport, aveam un antrenor care ”urla” la noi să revenim în corp cînd ne atrenăm alături de el în clasele de grup. Mulți, inclusiv eu, ne mecanizam mișcările, cu mintea hai hui și antrenorul se enerva, căci simțea că pierdem conexiunea cu noi și cu el. Zilele trecute, fiind pe banda de alergat, aveam 2 colegi de antrenament, care coversau despre diverse în timp ce mergeau agale pe bandă, de încălzire. Mi-am dat seama că corpurile,care făceau o mișcare, nu erau în contact cu mintea pentru a concentra energia vitală către scopul pentru care se aflau acolo: antrenament. În cazul socializării dintre ei, corpul absenta de la conexiunea minților care vorbeau și foarte posibil să nu înregistreze mișcarea/ antrenamentul. În acest exemplu, nici una dintre activități nu era autentic reprezentată în relația cu persoana care depozita atît corpul, cît și mintea.
Pentru anul acesta am pregătit o serie de ateliere dedicate firmelor pe teme specifice care m-au preocupat în ultimele luni:
Congruența echipelor – succesul interdepartamental
Nuanțe psihologice în conflictul și competiția dintre angajații companiei
Feminitate la locul de muncă și în viața personală
Creativitate versus mecanizarea responsabilităților
Pentru mai multe detalii, mă găsiți pe pagina de cabintet: nicoletaradu.ro
Spor în toate în 2024 și să fie un an bun pentru toți dintre dvs!
#learningisoursuperpower #workplacewellbeing #trainingday #wellbeing #trainingprogram #psiholognicoletaradu
@photo credit: Irina Cheremisinova/ iStock
Add Comment