A discuta cu un psihoterapeut
Cele mai dese întrebări despre mersul la psiholog sunt: De ce este importantă psihoterapia? Cu ce mă ajută în mod concret? De ce să vorbesc unui străin despre problemele mele?
Vin, alături de colegii de la Hilio, cu cîteva răspunsuri care v-ar putea ajuta să vă lămuriți singuri, folosindu-vă de abilitatea de a discerne, de a gîndi critic, de a vă înțelege.
Psihoterapia e un instrument de dezvoltare, ne ajută să ne cunoaștem și să ne înțelegem pentru a deprinde abilități și instrumente noi cu care să facem față vieții și contextelor solicitante. Psihoterapia este și un instrument de intervenție în situații concrete, care aduc un disconfort real și vizibil calității vieții, precum depresia, anxietatea, tendințele obsesiv – compulsive, dependețele, dificultățile la locul de muncă sau în relații cu cei apropiați.
Cele mai frecvente probleme sunt legate de dificultățile în relațiile apropiate: părinți, partener sau copii și probleme la locul de muncă. Acestea sunt descrise ca dificultăți în a trăi în armonie, gol interior, blocaje, însoțite de furie sau tristețe, lipsa curajului, îndoială în propriile puteri și capacități, neîmpliniri de tot felul, îngrijorare excesivă, frica de a acționa, singurătatea.
Orice moment e potrivit pentru a rezolva o problemă. Importanța de a aborda cît mai devreme unele aspecte disfuncționale ale vieții este dată de rolul timpului care poate exacerba sau diminua regretul, precum și oportunitatea de a recupera acest timp.
Fiecare pacient este diferit, cu istoric diferit de viață și care vine în terapie la vîrstă diferită. Pentru intervenții de criză e nevoie de minim 12 ședințe. În toate cazurile e nevoie de cîțiva ani.
La început disconfortul crescut și pierderile pe un plan, cu extindere pe mai multe planuri ale vieții este un indicator care arată că problema se cere rezolvată. Calea de rezolvare prin psihoterapie aduce opțiuni care înlocuiesc problemele cu soluții adecvate și specifice fiecărei persoane.
Un moment bun de a apela la un psihoterapeut este acela cînd simți că încercările într-un anumit segment nu sunt însoțite de reușite și cînd nu înțelegi acel ”de ce mie?” sau ”de ce mi se întîmplă acum?”.
Este bine să știți că fiecare om dezvoltă o rezistența la psihoterapie odată ce a început să lucreze terapeutic. Cele mai bune intervenții și metode sunt acelea care aduc clarificare, confruntare, interpretare de situație și interpretare de co/relație cu cei importanți din viața dvs.
5 sfaturi pentru o bună sănătate mintală
Pași utili în menținerea unui echilibru psiho-emoțional:
(a) Auto-observarea stărilor de zi cu zi și a capacității de a face față rigorilor socio-profesionale și personale. Permite contactul cu noi înșine și intervenția imediată.
(b) Momente de odihnă și relaxare, alături de activități sportive sau mișcare ușoară. Ajută la punerea în relație minte – corp și funcțiilor neuro-fiziologice.
(c) Crearea unui spațiu personal în care să faceți ce vă aduce plăcere și bucurii.
(d) Limite puse cererilor și așteptărilor celorlalți de la dvs, precum și a învăța să spuneți NU atunci cînd nu puteți, nu vreți sau nu credeți că e cazul să vă implicați.
(e) Exersarea curiozității de a afla și descoperi lucruri noi despre dvs și viață în general.
#psiholognicoletaradu #womenemporment #professionallife #motherhood #balance #life balance #qualitylife
photocredit @ Rodolfo Lacquaniti, “the garbage revolution”, exponat – Florența, 2024 (foto din colecția personală)
Add Comment