Gîndirea critică și capacitatea de a selecta informația, de a discerne și de a păstra datele cu adevărat importante și reale.
”Să încercăm să exersăm și să testăm modele de gândire critică – ceva ce a lipsit din programa noastră școlară. Experimentele sociale au mai demonstrat că, dacă ne vom face un obicei de a căuta fapte în spatele chiar și a unei singure afirmații, vom analiza mai critic și alte enunțuri. Scopul e să analizăm informațiile din sursele de presă, dar fără a cădea într-un soi de paranoia. Analizează înaintea de a distribui!”
și
”Câteva explicații psiho-sociologice
Psihologii au încercat să explice credința unor oameni în mituri și teorii ale conspirației, și acestea pornesc de la trei condiții de bază: 1) capacitatea limitată de prelucrare analitică, logică și reflexivă a omului; 2) cantitatea enormă de informații la care suntem expuși zilnic; și 3) algoritmii și modul de funcționare ai social-media. Toți acești factori combinați creează o disponibilitate a oamenilor de a gândi uneori pe baza unor „scurtături mentale” fără prea multe argumente, anihilând automat argumentele raționale și faptele.”
2 articole de citit, cu simț de responsabilitate: