Relația de cuplu între dezacord și destrămare
Relația de cuplu între dezacord și destrămare

Reparația relației înseamnă capacitatea de a interacționa cu parenerul într-un mod care nu-l anulează pe celălalt, ci presupune dezvoltarea abilității de a vedea și accepta diferențele dintre parteneri. A repara o relație nu presupune automat continuarea acesteia în formula de cuplu, dar poate ajuta foarte mult în formula de cuplu parental, părinți ai copiilor care rămîn într-o relație pentru a menține și construi continuu un mediu benefic copiilor.

Cînd accepți că celălalt e diferit și că are dreptul de a fi așa, atunci apare împăcarea, unul cu celălalt, care nu presupune automat continuarea cuplului, ci continuarea relației în termeni care capacitează existența fiecăruia în autonomie de celălalt. Acest exercițiu ajută la găsirea relației cu noi înșine, înainte de toate. Acceptînd diferențele din celălalt, le acceptăm și pe cele din noi. Redăm astfel șansa unei profunde relații cu noi înșine. Într-o fază ulterioară, cu ceilalți.

Reglarea relației de cuplu atrage felul în care partenerii se raportează la viața de cuplu și permite o decizie despre cuplu, precum și felul în care se raportează la viața individuală ceea ce permite o decizie despre cum fiecare se poate dezvolta și progresa în funcție de nevoile și planurile personale în spațiul creat de cuplu.

Nu toate reconcilierile duc la păstrarea relației de cuplu, însă cu siguranța toate reconcilierile dau voie unei desprinderi de fantasme, fixații și rigidități, așteptări irealiste, presiuni și tensiuni interne direcționate către celălalt.

Dezacordul pe anumite teme de viață înseamnă că fiecare om are o zonă care îi aparține și pe care o poate explora pentru a fi prezent și activ în mod benefic în interacțiune cu partenerul de cuplu.  Destrămarea unui cuplu nu e rupere, nici distrugere, ci o nouă și altă etapă de viață a cărei menire fiecare are libertatea să o scrie.

Să fiți bine împreună!

@photo credit: asia psychology center

#learningisoursuperpower#workplacewellbeing#trainingday#wellbeing#trainingprogram#psiholognicoletaradu #couplegoals #couplestherapy #couplelove

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy