Reguli. Disciplină. AutoControl.
Reguli. Disciplină. AutoControl.

Am participat pasiv la ultimul eveniment Modern Dads și am surprins cîteva teme de interes exprimate de tați. ”Cum fac să o conving pe fie-mea să își strîngă jucăriile?” sau ”În ce fel îl pot ajuta pe copilul meu să fie mai disciplinat?” ori ”De ce nu mă ascultă?”

Vin în acest articol cu cîteva idei care vă pot fi utile, atît dvs, cît și partenerei de cuplu. Pentru a crea un set de reguli de lucru cu referire la disciplina din familie, e bine să țineți cont de cîteva aspecte care modelează dinamica comportamentală și emoțională a fiecăruia dintre dvs, părinți și copii:

  1. Momente plăcute ale fiecăruia, atît individual cît și în diadă, triadă sau împreună (ex. studiați ceva regulat, citiți, vizionați un film sau documentare, desene animate, plimbarea în parc, joaca sau orice altceva ce relaxează și aduce plăcere, bucurie fiecărui membru al familiei). Vă puteți orienta după ora sau momentul zilei, ca de exemplu plecarea în parc de la 18.00 sau ora 19.30 cînd pregătiți cina. Faceți o listă a lor și separați-le în pentru: copil, mamă, tată, familie.
  2. Momente neplăcute sau agitate, încărcate de emoții conflictuale și contradictorii. Folosiți aceleași principii ca mai sus, considerați eventual: la plecatul la grădi/ școală sau cina în familie. Vedeți ce le face dificile și cum participați fiecare la aceste momente.
  3. Gîndiți-vă la maxim 3 nevoi individuale, discutați și negociați cu copilul (lăsați partenerul să și le aleagă singur 😂) și vedeți unde se pot suprapune pe timpul din familie sau realiza pe timpul individual (de ex. după ce copilul s-a dus la culcare sau cînd e la o activitate extra casă/ școlară ori cînd dvs puteți să strecurați mersul la barbershop sau cosmetică)
  4. Pasiuni (vise) versus responsabilități individuale: cel mai ușor e să începeți cu copilul, apoi dați-vă voie să fiți și dvs copii. Alegeți una, o puteți înlocui oricînd veți reactualiza lista de reguli, pe măsură ce copilul crește și evident se schimbă dinamica familială din toate punctele de vedere.
  5. Frici: discutați ce frici aveți fiecare față de toate cele de mai sus. Discutați-le în familie și găsiți-le acel “dacă n-ar mai fi frica atunci”.
  6. Creați pe un perete, (sacrificați-l, se poate vărui oricînd sau folosiți o foaie de tablă școlară ori hîrtie), un set de reguli care să inspire, repet, să inspire disciplina și autocontrolul, după cum vă este creativitatea. E o activitate de grup. Discutați-l în familie și transformați-l într-un joc, copiilor le plac jocurile și competițiile. Și dvs s-ar putea să vă placă!
  7. Recompensele trebuie stabilite fără a crea pîrghia condiționării, evitați genul de “primești” jucării, bomboane, bani de coafor/ spa, liber la bere cu băieții. Construiți-le pe bază de emoticoane, îmbrățișări, wknd la muzeu, excursie într-o destinație care se tot discută în familie, mers la locul de joacă, etc Important: nu uitați să menționați cine de la cine primește!
  8. Perseverența și constanța – 2 elemente cheie, nu renunțați oricît v-ați înduioșa, enerva, bucura, înfuria, mîndri sau rușina. Așa se construiește autodisciplina.
  9. Timpul și jobul – 2 elemente sabotoare, mai degrabă invocarea lipsei timpului și a importanței jobului. Faceți o autoanaliză sinceră și vedeți care e motivul real de care vă agațați și cum puteți să reglați în interiorul dvs relația cu aceste două mici foarte mari sabotoare.
  10. Sănătatea, fizică și mentală, factor crucial în realizarea echilibrului în familia dvs. Faceți analize medicale anual, reparați dantura (hilar, nu?), mergeți la un specialist (consilier, psiholog, coach), faceți mișcare chiar și sub forma unei plimbări de 15 minute împreună cu copilul, mergeți la tuns, reglați alimentația personală, reveniți la greutatea optimă pt vîrsta dvs, alegeți un sport pe care-l puteți transforma în hobby pentru timpul dvs personal.

Dacă v-ati propus să vă învățați copilul să fie disciplinat și să-și controleze reacțiile, e bine să știți că dacă faceți dvs. primul pas, o să meargă mult mai ușor. Disciplinați-vă dvs. gîndurile, emoțiile și comportamentul, prin exercițiu, autoobservare și corectare, fără să vă frustrați și pedepsiți (da, o faceți fără să vă dați seama). Copilul dvs vă va copia și veți fi eroul, eroina lui. Să fie de folos!

Photocredit: https://unsplash.com/@iamsherise

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy