Rolul benefic al emoțiilor și înțelegerea lor
Rolul benefic al emoțiilor și înțelegerea lor

Săptămîna trecută (20 aprilie) am petrecut o zi alături de o parte dintre membrii echipei Godmother realizînd împreună un atelier despre emoții, rolul lor benefic în gestionarea situațiilor de la locul de muncă (și viața de zi cu zi), înțelegerea acestora în contextul larg al vieții individuale și de grup.

Scopul a fost acela de a ne întoarce către noi înșine, cu intenția de a ne observa funcționarea emoțională în raport cu gîndurile și comportamentul față de evenimente și situații, care uneori pot fi dificil de gestionat.

Toate firmele își doresc echipe omogene, care să funcționeze sincron, în armonie și eficient/ productiv. Nu toți managerii reușesc să construiască astfel de echipe sau să le mențină. Alice Gavril, Godmother este unul dintre managerii care acordă atenție colegilor din echipa pe care o coordonează, caută soluții adecvate și implică oamenii cu care lucrează în programe de training și ateliere educative pentru a le crea ocazia de a-și îmbunătăți starea psihică și de a găsi și menține bucuria de a lucra în cadrul organizației pe care o conduce.

Toleranța la frustrare, capacitatea de a ne adapta spontan, reacții și răspunsuri adecvate la stres și oboseală sunt temele pe care le-am lucrat împreună cu cei 25 de oameni care au ales să participe la atelier.

Dacă vă uitați cu atenție, cele mai dese teme de nemulțumire atunci cînd sunteți cu prietenii sau familia vin dinspre locul de muncă: clienți, colegi, șefi, proiecte, servicii, produse. De cîte ori vorbiți despre voi prin prisma locului de muncă? Cîte supărări sau dezamăgiri vă însoțesc în orele din afara timpului de lucru? De la cîți oameni aveți așteptări? Ce valori vă urnesc în constructul valorilor morale ale situațiilor pe care le trăiți și le discutați cu cei apropiați?

Dinamica emoțională este pe de o parte legată de istoricul de viață și de felul în care psihicul nostru a înregistrat experiențele trăite în primi ani de viață și pe parcursul etapelor de creștere și școlarizare, adică mediului din prima parte a vieții, pe de altă parte de actualizarea continuă a semnificațiilor și înțelesurilor pe care le dăm experiențelor de zi cu zi, adică mediului pe care, din fericire, avem (încă) ocazia să-l (re)construim și să-l monitorizăm.

Pentru a putea funcționa optim și a avea o percepție de sine sănătoasă, oamenii au trăit în comunități de la bun început, iar relațiile interpersonale sunt cele care reglează starea emoțională și trăirile complexe ale psihicului uman. Spațiul de muncă este cel mai populat cu o gamă bogată de interacțiuni, iar relațiile dintre oameni determină ca lucrurile să funcționeze productiv sau, la polul opus, să meargă de la sine, ca un automatism. Oamenii au nevoie să fie înțeleși, auziți, acceptați, crezuți, valorizați, confirmați, sprijiniți, încrezători, entuziaști.

Atelierul s-a desfășurat prin exerciții de echipă și participanții au lucrat în echipă și mod direct cu trainerul, iar feedback-ul primit este încurajator. Mulțumesc echipei Godmother, căci am plecat la rîndu-mi cu idei utile propriei mele vieți. Spațiul de desfășurare a fost pus la dispoziție de studioul https://www.pampamgarage.ro/ , căruia îi mulțumesc pentru sprijinul tehnic și soluțiile interactive.

În week-end-ul acesta (23 aprilie) a avut loc în București un maraton. Există un singur cîștigător al primului loc și un foarte clar top al primilor 10, 20 sau 50. Majoritatea celor care au participat au cîștigat experiența de a face parte dintr-un număr impresionant de oameni care au parcurs pînă la final proba la care s-au înscris, ceea ce îi face să simtă entuziasmul de a fi reușit un exercițiu foarte greu de anduranță fizică și psihică, pentru care, cel mai probabil, s-au antrenat luni de zile înainte. Deși există un podium cu doar 3 locuri, în realitate, fiecare participant are ocazia de a se poziționa cîștigător. În sens analitic, mulți nu participă la diferite activități colective sau individuale, în viața profesională sau personală, pentru că au convingerea că, dacă o fac, trebuie să fie excelenți, să fie unici, primii, celebri, speciali. Ceea ce face ca presiunea pusă prin așteptări gonflate să permită o absență a bucuriei, curiozității, încrederii, veseliei, siguranței, libertății, stării de bine în propriul corp, minte și suflet.

Bucuria de a fi dus la bun sfîrșit un demers în acord cu valorile, puterile și obiectivele personale, atît cît a a fost pentru un anumit moment, este sursa stării de bine. Același lucru se întîmplă și la locul de muncă. Apartenența la un grup de lucru, reușitele mici și constante, satisfacția acțiunii bine făcute, confirmarea colegilor și a acțiunilor prestate către client, toate aceste mici rezultate fac ca fiecare individ să se simtă util, valoros, de succes, important pentru sine însuși/ însăși și pentru ceilalți.

Emoțiile sunt forma prin care denumim starea psihică în fiecare moment al vieții noastre, iar acestea, declinate în toate gradele de intensitate permit o înțelegere a felului în care percepem și traducem lumea în interiorul nostru. Trăirea emoțiilor în forme extreme, negarea lor pînă la ruptura de contact emoțional cu sinele persoanei sau exacerbarea lor pînă la punctul în care devin greu de dus – suportat, denotă semne ale  unor dezechilibre, care se redirecționează în plan fizic, corporal sub formă de boală și neurologic (neurotransmițători), ca dereglări ale funcționării sănătoase: organe și creier. În momentul în care dezvoltăm un contact regulat cu starea noastră de spirit sau psihică avem ocazia să intervenim și să reglăm în mod util și armonios, cu scopul reducerii impactului asupra organismului, vieții de zi cu zi, relațiilor cu ceilalți oameni și cu noi înșine.

Iată de ce e important și relevant să învățăm să numim emoțiile, să le conștientizăm cînd se manifestă, să le dăm voie să se exprime, înțelegîndu-le rostul și contribuția la viața noastră.

@Photocredit: semped.ro (Plutchik – cercul emoțiilor)

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy